Competență nouă în ceea ce privește plângerea contravențională rutieră

Parlamentul a adoptat în data de 28.06.2023 o lege ce modifică competența judecătoriei privind plângerea contravențională rutieră.

Se stabilește o competență alternativă între judecătoria de la locul constatării faptei contravenționale și judecătoria de la domiciliul ori sediul contravenientului. Contravenientul va fi cel care va alege judecătoria pe care o investește cu judecarea plângerii contravenționale.

Problema a survenit odată cu modificarea competenței la regimul general al contravențiilor, respectiv prin modificarea  OG nr. 2/2001. Reglementarea generală prevede (conform unei modificări recente operate prin Legea nr. 107/2022) o competență alternativă. Doar că reglementarea nu se aplica și în materie rutieră, materie unde era competentă exclusiv instanța de la locul constatării faptei contravenționale, deoarece normele din OUG nr. 195/2002 sunt norme speciale.

Noua lege adoptată vine să corecteze această necorelare care a provocat confuzie și practică neunitară. Astfel au fost instanțe care au declinat judecarea cauzei către judecătoria de la locul constatării faptei, dar și instanțe de la domiciliul contravenientului care s-au declarat competente în materie rutieră, nedeclinând cauza către judecătoria de la locul constatării faptei, deși a fost invocată excepția necompetenței teritoriale. Înalta Curte de Casație și Justiție,  printr-un regulator de competență, a statuat recent că este competentă exclusiv judecătoria de la locul constatării faptei, norma rutieră fiind o normă specială ce trebuie aplicată cu precădere față de norma generală.

Observăm că în materie rutieră, în ceea ce privește competența judecătoriei, elementul esențial este locul constatării și nu locul sâvârșirii faptei contravenționale, așa cum este în regimul juridic al contravențiilor.

De la intrarea în vigoare a noii legi plângerile contravenționale în materie rutieră pot fi depuse ori la judecătoria de la domiciliul contravenientului ori la judecătoria de la locul constatării faptei. Alegerea de competență va aparține contravenientului,  care va depune plângerea contravențională la judecătoria pe care o va considera mai potrivită și mai accesibilă, atât pentru el cât și pentru martori, dacă va fi cazul administrării unei astfel de probe. Având în vedere modificările legislative, agentul sancționator va face mențiunile aferente pe procesul-verbal de constatare a contravenției, indicând cele două judecătorii posibil competente, pentru o corectă informare a contravenientului cu privire la dreptul său de a ataca legalitatea sau temenicia procesului-verbal.

Astfel, se modifică art. 118 alin (1) din OUG 195/2002: ”împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază își are domiciliul ori sediul contravenientul.”